Barangolások és kalandozások a vikingek földjén

The Saga of a Hun

The Saga of a Hun

Egy kis gasztronómia

Izlandi nemzeti ételek

2018. január 22. - morgergo

A következőkben Izland gasztronómiájáról fogok pár szót ejteni.

Változatosságát tekintve nem túl széles a skála, leginkább háziállatokból és halfélékből, kenyérfélék és pékárukból álló repertoárból válogathatunk. Húsételeiket tekintve gyakori a füstölés, és a szárítás. Zöldségeik nagy része import, saját termesztésük kevés van, ezeket geotermikusan fűtött üvegházakban végzik. Kedvelt köret a burgonya.

Bár ételeik nagy része sokak számára gyomorforgatóan hathat, vagy kihívást jelenthet elfogyasztásuk, ne ítéljünk elsőre külső alapján. Tapasztalatok alapján sokkal finomabbak mint elsőre látszanak.

Lássuk miből válogathatunk:

disgusting-food-in-iceland-6.jpgforrás:https://guidetoiceland.is/history-culture/the-worlds-most-disgusting-icelandic-food

 

  • Főtt birkafej : Népszerű húsétel, bár kétség kívül elég morbid lehet kívülállók számára. Félbevágott fejet szoktak felszolgálni, melyet egészében elfogyasztanak, általában az agy kivételével, amit kiszednek belőle. Sokan a nyelvet és a szemet tartják a legfinomabbnak belőle. Előkészítését tekintve első lépésben eltávolítják a fejet, majd a rajta található gyapjút nyílt lángon, esetleg perzselő eszközzel leperzselik, ezután pedig kettéfűrészelik. Az agyat ilyenkor távolítják el belőle főzés előtt, ami az állat korától függően 1-1,5 órán át tart. Sóval, tárkonnyal, kakukkfűvel, borssal ízesítik. Burgonyapürével vagy apróra vágott marharépával tálalják.

 

  • Bárány : Ha nem halfélével, akkor báránnyal találkozhatunk az étlapon. Általában levesekben,és füstölve fogyasztják. Tartási formájának köszönhetően különösen finom. Az állatokat többnyire tavasztól kezdve kint tartják, és nem csak füvet, hanem virágokat és minden egyéb más növényt elfogyasztanak. Köretként leginkább céklával, borsóval, burgonyával tálalják.

 

  • Halételek : Izlandon a hal a legalapvetőbb élelmiszerek közé tartozik, mivel gazdasága legfontosabb iparága a halászat. Ebből egyértelművé válik hogy maga az ország minden formában és mennyiségben fogyasztja. Levesekben, sütve-főzve, füstölve elkészíthetőek.

 

  • Szárított hal : Az egyik legnépszerűbb étel az izlandiak között. Általában vaj kíséretében fogyasztják amolyan snack-ként is chips vagy pattogatott kukorica helyett. Nagyon gazdag omega3 zsírsavban és tele van vitaminnal, nem mellesleg az egyik legjobb fehérjeforrás. Elkészítése egyszerű, a halat megtisztítják és megpucolják, a fejét eltávolítják a belsőszervekkel együtt, majd annyira vágják félbe, hogy a farokúszó előtti pár centi még egyben maradjon. Majd felakasztva, kifejezetten erre a célra épített fából készült szárítókon végzik a szárítást a szél segítségével. 

 

  • Rothasztott cápa : Ez a következő morbidnak mondható nemzeti étel, mely inkább elkészítési módja miatt vált híressé ,mint sem íze miatt. Magát az ételt tekintve illata sokkal rosszabb mint az íze. Erősen ammónia illatú ételről van szó, ízét sokan vizelethez hasonlítják (bár nem értem ki kóstol vizeletet). Elkészítésének folyamata a következő: a cápát megtisztítják, fejét és belső szerveit kiszedik. Kavicsos homokba ásva érlelik, ahol a húsból kiürül a méreganyag. Itt tartják általában 6-12 hétig, majd csíkokra vágják és közel fél évig felakasztva szárítják. Ekkor barnás réteg képződik rajta amit csomagolás előtt eltávolítanak róla. Kockára vágva vákuumcsomagolásban kerül forgalomba. Inkább bátorságpróbaként fogyasztják mint valós ételként.

 

  • Halleves : Tradícionális étel, gyakran főétkezésként is fogyasztják, hatalmas adagokban. Leginkább lazacfélékből, rákból és tőkehalból készül, amibe raknak kakukkfüvet, sűrített paradicsomot, póréhagymát, tejszínt, vörösbort, konyakot. Frissen sült házi kenyérrel ajánlják.

 

  • Bálna : Meg kell említenünk a bálna fogyasztást is. Vörös hús, hasonló a marháéhoz mind ízben mind kinézetben, kevés "halas" beütést tartalmaz. Gyakran a marha és a tonhal kereszteződéseként emlegetik ízben. Fogyasztják sütve és nyersen is. Nyersen sushihoz való formában tálalják.

 

  • Skyr : Joghurthoz hasonló tejtermék, bár annál jóval krémesebb. Sovány tejből készül, melynek zsírtartalma 0,1%. Saját oltókultúrával, magas kazein tartalom mellett kevesebb kalóriával rendelkezik mint a joghurtok. Nem túl édes formában kerül forgalomba, általában gyümölcsökkel ízesítik, kevesebb cukortartalma miatt jobban kiütközik rajta a gyümölcs íze, ami enyhén savanykás. Aki Izlandon jár feltétlenül kóstolja meg!

 

  •  Rozskenyér : Tipikus izlandi kenyérféle. Elkészítésére különös tradíció is létezik: szabadtéri kemenceként funkcionáló vulkanikus nedves homokot halmoznak fel, amibe körülbelül 30 centi mélyre ásnak, és ebbe teszik a fémedényben található tésztát, majd betemetik. A forró nedves homok körbeveszi az edényt és így "süti" meg a kenyeret, valójában a gőz segítségével. Elkészítéséhez körülbelül 1 nap szükséges.

 

  • Izlandi só : Nagyon egészséges sóféle, több ízesítésben is forgalomba kerül : láva, füstölt és kakukkfüves. Reykjanes városban a Saltwerk Factory-ban gyártják.

 

Emellett még nyilván sok más étel is van amit kihagytam, de többnyire azokat soroltam fel amikre számítani lehet. Egy biztos ,rendkívül fura, bár kipróbálásra késztető konyhával büszkélkedhet az ország.

 

G

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandiimpulzusokk.blog.hu/api/trackback/id/tr7713595741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása