Barangolások és kalandozások a vikingek földjén

The Saga of a Hun

The Saga of a Hun

Izlandi mesék

a tündérek és trollok

2018. február 13. - morgergo

Mai bejegyzésemben az Izlandon élő leghíresebb misztikus lényekről ejtek pár szót.

Történelmének hajnala óta az izlandiak fantasztikus történeteket mesélnek egymásnak különleges, természetfeletti lényekkel való találkozásaikról a szigeten.

Évszázadok óta az egyik vezető izlandi szórakoztatási forma a történetmesélés, amit főként régen, hideg téli éjszakákon folytattak. Minden régiónak megvolt a maga sajátossága ezen történeteket illetően, és e történetek generációról generációra szállnak. Ezeket körülbelül a 12. század eleje óta jegyzik, lényegében nevelési célzattal is szolgálnak. Többségükben a kemény és durva környezeti elemek tükröződnek, amiben az izlandiak megpróbáltak életben maradni. Ötvözik az Izlandon kialakult hagyományokat, és a sziget természeti adottságait is, melyekhez a földrengések, vulkánkitörések, extrém környezeti viszonyok is mind hozzátartoznak.

Bár elsőre azt gondolhatnánk ezekben a történetekben csak gyermekek és őrültek hisznek, az izlandiak nagyon is komolyan veszik őket, hisz felmérések alapján az ország lakosságának legalább 55%-a hisz a tündérek, trollok, gnómok létezésében, vagy legalábbis nem zárja ki létezésüket.

Nézzük meg kik is ők valójában:

 

A tündérek

A tündérek gyakran tűnnek fel Észak-Európa és a germán mitológiában,  többnyire gyönyörű és barátságos lényként ábrázolva, kik hatalmas erők birtokában állnak. Az izlandi tündérek azonban sajátosak.

folklore-in-iceland-2.jpg

Általában Huldufólk-nak nevezik őket, ami rejtőző embert jelent. Elvarázsolt kövek között és szirteken élnek, lakhelyeik nagyon hasonlatosak az emberek által használt épületekhez. A rejtőző emberek jobb szeretik ha békén hagyják őket, általában láthatatlanok maradnak, és csak különleges alkalmakkor, mint az újév, vagy Szent Iván éjszakáján kerülhetnek szemünk elé.

icelandic-elves.jpgforrás : http://dailyrevolution.com/wp-content/uploads/2016/08/Icelandic-Elves.jpg

Híresek határozottan erős területvédésükről, ami otthonaikat illeti és nagy károkat okozhatnak azoknak, akik szándékosan háborgatják őket.Több dokumentált eset is van, amikor is építkezési projektek lettek meghiúsítva, mert azok kárt okoztak volna olyan szirtekben és kőrakásokban, melyek feltételezhetően már a tündérek otthonai.

Az egyik leghíresebb ilyen esetet 2015-ben dokumentálták, amikor is a Gálgahraun lávamezőn átvezető utat szerettek volna építeni. A rengeteg, úgynevezett Láva barátai csoport által szervezett tüntetés hatására úgy döntöttek kerülő utat építenek, hogy ne háborgassák az ott jelenlévő tündér közösséget. Természetesen a tündérek mellett egy erős érv volt az is, hogy ne tegyék tönkre az egyébként védett lávamezőt.

 

A trollok

Általában nagy, buta és kapzsi – bár néha kedves és bölcs – lényeknek állítják be őket. Mint a tündérek, ők is feldühödnek, ha valaki bántani próbálja őket, vagy kárt okozni nekik, viszont számíthatunk rá, hogy ha bajban segítségükre kelünk, kellőképp megjutalmaznak bennünket.

Bár általánosságban véve nem olyan megnyerőek mint tündér társaik, a trollok is képesek hihetetlen mágikus és varázslatos tettekre, bár többnyire gyenge intelligenciájuk miatt az emberek könnyedén képesek kiszabadulni ezek hatásai alól.

folklore-in-iceland-4.jpg

Élőhelyüket tekintve a sziklás hegyeket és a lakatlan izlandi felvidékeket szeretik. Szeretik a húst, és köztudottan szeretnek embereket elrabolni mágiájuk segítségével. Híresek arról, hogy szeretnek elrabolni és megenni neveletlen gyerekeket, ami gyakran szolgál tanulságul ilyen gyerekek kordában tartására.

A trollok leginkább éjszaka közlekednek és tevékenykednek, mivel ha eléri őket az pirkadat, a nap hatására kővé válnak. Rengeteg kő-formáció, például a Nyugat-izlandi Skessuhorn feltehetően kővé vált trollokat formáz meg az izlandiak szerint.

962158_3983_preview.jpghttps://www.icelandtravel.is/servlet/file/store5085/item962158/version3/fileservice3983/962158_3983_preview. jpg

Egy feltehetően kővé vált troll

 

Az ezekbe a lényekbe vetett erős hit, és ami miatt a mai napig fennmaradt ez a mesélési szokás, valószínűleg betudható Izland elszigeteltségének és természeti mivoltjának is. Az évszázadok alatt a vonal, ami elválasztotta a fantáziát a valóságtól kezdett elhalványodni, és az emberek valóban elkezdtek hinni a mesékben, ami a mai napig is tart.

 

G

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandiimpulzusokk.blog.hu/api/trackback/id/tr913666368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása