Barangolások és kalandozások a vikingek földjén

The Saga of a Hun

The Saga of a Hun

Az éjféli nap

mikor nem jön el az éjszaka

2020. április 22. - morgergo

Ha mondani kéne valamit, amire még nagyon kíváncsi voltam az egyébként rengeteg látnivaló közül ami itt van Izlandon, az az éjféli nap, vagy angolul midnight sun.

Nem nehéz kitalálni, ez az a jelenség, amikor olyan sokáig van nappal, hogy az éjszaka szó szerint kiesik.

Leginkább az északi félteken Alaszka, Grönland, Izland, Norvégia, Svédország Finnország, és Észak- Oroszországban figyelhető meg. Május körül lehet elkezdeni tapasztalni, amikor látványosan elkezdenek hosszabbodni az éjszakák olyannyira, hogy eljutunk egy olyan állapotba amikor már maximum csak szürkületről beszélhetünk.
A nap tulajdonképpen a horizont felett marad, vagy alá csökken (attól függően, hogy milyenek a domborzati viszonyok és hogyan látjuk)  majd olyan 3 óra alatt ismét visszajön onnan ( amit én  Reykjavikban tapasztaltam). Tehát mondhatni, hogy alig 3 óra időtartam van, amikor a napot a horizont közelében látjuk. A tipikus narancssárgás égbolt megmarad, de ez a maximum "sötétség" ami ebben az időszakban jellemző.

unnamed.jpg

Ha egy kicsit számszerűbben szeretnék erről beszélni, akkor ez az időszak május 21.-e körül tetőzik, ilyenkor a leghosszabb napokon 24 órás világosságot tapasztalhatunk. December 21 és június 21 között a napos órák száma 1-3 perccel növekszik, majd június 21-december 21-ig 1-3 perccel csökken. Így kapjuk meg ezt a ciklikusságot, mikor is a decemberi napos órák száma mindössze 3-4 órát tesz majd ki, és 20-21 óra sötétséget.

20190531_031518.jpg

Tehát tulajdonképpen egy május közepétől augusztus közepéig tartó világos időtartamról beszélünk ami az ide látogatókat, vagy frissen ide költözőket zavarhatja a normál alvásmódban. Leginkább azért, mert itt Izlandon nincsenek olyan jellegű redőnyök (legalábbis én nem igazán láttam), mint otthon Magyarországon. Itt leginkább vászon árnyékoló a divat, sokszor világos színben. Függönyöket pedig egyáltalán nem divat használni, tapasztalatom alapján. Tehát sokszor simán belátni az ablakon, de mivel itt nem jellemző a bámészkodás, ezért nem okoz gondot. A lényeg, hogy ezeket az alvásproblémákat a megváltozott "napszak" miatt könnyen ki lehet küszöbölni különböző trükkökkel, annak idején nekem személy szerint nem okozott gondot, csak fura volt.
20190609_034744.jpgAmi az aktivitást illeti, látványos változáson megy keresztül. Rengeteg embert látni ilyenkor az utcán, még késő este is, nem ritkán 1-2 óra körül is. A sétálás, biciklizés és futás, de csak a sima nézelődés is aktív tevékenység ilyenkor.
A levegő kellemes 14-17°C, ami nappal felmegy 18-20°C körülire is, tehát egy kellemes otthoni tavasznak felel meg. Ez az itteni körülményekhez képest már nyári idő, szó szerint is, szóval a viselet is ehhez megfelelő, rövid, szellős öltözetek.
20190702_011302.jpg
A valóságban sokkal világosabb van, mint az általam feltöltött képeken, mivel itt inkább az égboltra koncentráltam a színek miatt, de ha el kellene képzelni, képzeljünk el egy otthoni, Magyarországi július közepi este 8 órás időpontot, és megkapjuk valójában milyen világos van.

Bár szeretem a havat, a jeget és a telet, ezt a nyári időszakot nagyon várom megint, mert rengeteg lehetőséget hordoz magában.

G

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandiimpulzusokk.blog.hu/api/trackback/id/tr5815632250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása