Barangolások és kalandozások a vikingek földjén

The Saga of a Hun

The Saga of a Hun

Az elemek harca

az időjárásról átfogóan

2020. április 24. - morgergo

Úgy gondolom erről a témáról is megéri írni egy pár szót.

Leginkább azért, mert általában meghatározó része az itt tartózkodásnak. Lehet szeretni és nem szeretni, annyi biztos, hogy pár ismerősömet ha megkérdeztem róla mit gondolna az itt élésről, 90%-ban a hideget és a szelet hozta fel, mint visszatartó erőt.
Ez részben igaz, részben nem.

Először is egy fontos dolog. Izland szerencsés helyzetben van, mivel szubarktikus éghajlatban fekszik. Mit jelent ez?
Azt jelenti, hogy mivel a Golf-áramlat útjában található, sokkal melegebbé teszi mint hasonló szélességi körön található arktikus szomszédjait. Mielőtt kijöttem, sokan azt mondták megyek a fagyba és hidegbe, nem lesz az jó nekem.

Van egy mondás amit sokszor hallhatunk Izlanddal kapcsolatban: Ha nem tetszik az idő, várj 5 percet.
Ez szó szerint arra utal, hogy néha olyan gyorsan változik az időjárás, hogy tényleg ennyi idő szükséges hozzá.
Egy nagyon rövid történetem van erről, ami télen történt velem. Éppen boltba igyekeztem februárban. Nagyon fújt a szél és esett a hó. Alig pár perc múlva arra lettem figyelmes, hogy a hó már nem esik és a szél is abba maradt. Majd kisütött a nap, szinte teljesen felhő mentes égboltunk volt. Aztán elkezdett esni az eső, és nagyon erős szél jött ismét, ami megfagyasztotta az előbb esett esőt, és tükörjeget eredményezett. Ezután ismét hó jött erre a tükörjégre. Képzeljétek el, hogy járkáltak utána az emberek ezen a kombináción. Hogy mennyi idő telt el ezalatt? 20 perc sem. Hát ennyire változékony néha az idő.

Leginkább hűvös, szeles, és nyirkos az év nagy részében. Az északi sarkkör szele és az óceán meleg levegőt hozó kombinációjából alakult ki ez a különös,Izlandra jellemző éghajlat, ami sokszor igen kegyetlen tud lenni. A nyugodt, napos időszakok ritkábbak errefelé.

De vegyük sorjába az évszakokat, hogy jobb rálátás legyen.

20190506_181826.jpgKezdjük a tavasszal.
Áprilist és májust hívhatjuk tavasznak Izlandon, és az április 18.-a utáni első csütörtököt tekintik a nyár első napjának. Egy kicsit viccesnek hangozhat, hogy tavasznál a nyár szót olvassuk, de így van. Ekkor kezdődik a turista szezon. Ilyenkor még időről-időre találkozhatunk hóeséssel, de ez leginkább a felföldeken és a hegyekben lesz jellemző, a sziget szélein elkezdődik a tavasz, amikor is a természet ébredezni kezd a télből, és kezd zöldbe borulni a természet. Legtöbbször esőben gazdag, nyirkos időszak. A hőmérséklet igen változékony, többnyire 4-9°C körül mozog a sziget külső területein, míg a belső területeken lehetséges 1-3 °C is. A halász idény és a bálnales szezon ilyenkor indul be, ahogy a madár populáció is aktívabb életbe kezd. Ilyenkor tűnik fel a sziget  híres költözőmadara, a puffin is. Ők áprilistól egészen szeptemberig fognak maradni a szigeten. A szeles napokat tekintve elmondhatjuk, hogy  gyakoriak. Öltözetet tekintve a réteges öltözködés ajánlott, a változékony idő miatt.

20190717_140119.jpgA nyár.
Ez sok ember számára nagyon speciális időszak, és egyben a leglátogatottabb évszak is. Ekkor tapasztalható meg a már másik posztomban részletesebben kifejtett éjféli nap. Ez már önmagában is egy nagy dolog, de ilyenkor tekinthető meg Izland az egyik legszebb formájában. Késő májustól egészen augusztusig tart. Rengeteg turista és ide utazó álma, hiszen egész napos túrákat lehet tervezni. Ritkán viszont ki lehet fogni rettenetes nyarakat. A 2018-as nyár pocsék volt szinte egész Izlandon, rengeteg esővel, és kevés napsütéssel. Érdemes az időjárás változékonyságára is figyelni ilyenkor, mivel 5°C - 25°C-os hőmérsékletig szinte mindent tapasztalhatunk. A réteges öltözködés mindig legyen fő szempont! Bár az eső nem olyan jellemző mint tavasszal, mindig készüljünk fel rá!
Sok előzőleg télen lezárt út kerül megnyitásra ilyenkor. Felföldi túrázásra a július- augusztus a legalkalmasabb. A szél jelen van, de leginkább kellemesnek mondható formájában. A városok és falvak életre kelnek. Rengeteg lehetőség van a szórakozásra. Több fesztivál is van ilyenkor. Pompás évszak.

20190908_070359.jpgAz ősz.
Késő augusztustól késő októberig tart. A madarak ilyenkor kezdik elhagyni a szigetországot. A levelek lehullanak, a vegetáció fakulni kezd. A turizmus kicsit megcsappan ebben az időszakban, de természetesen jelen van még. Az egész ország pompás őszi színekbe borul. A szelek hidegebbé válnak, és úgy is érezhetjük, hogy sokkal szelesebb lesz az idő. Nem ritkák a futó havazások. A hőmérséklet 0°C és 10°C között váltakozhat. Esősséget tekintve hasonló a tavaszhoz, ezért mindig készüljünk fel rá. A napsütéses órák száma itt már csökkenni fog fokozatosan, július 21.-től kezdve napi 1-3 perccel. Ne feledjük, október környékén már találkozhatunk sarki fénnyel, ha szerencsések vagyunk! Általam a legkevésbé kedvelt időszak, bár én otthon sem szerettem az őszt. De ízlések és pofonok!
20190209_174701.jpgA tél
Lehet, hogy én fordítva vagyok összerakva, de a telet szeretem a legjobban Izlandon. Az igazi telet. Otthon sosem tapasztalt hóviharokat láthatunk itt, és tájat. Akár méteres mélységű havakkal is találkozhatunk ilyenkor.  A tél a másik, turizmus által leggyakrabban látogatott időszak, bár lényegesen kevesebb ember utazik ide ilyenkor, mint nyáron. Novembertől egészen márciusig tart. Ezek a legsötétebb hónapok az évben a szigeten, ezért sokak számára depressziós időszakot okoznak. A kóla és kávéfogyasztás megnő. A hőmérséklet -5°C és 5°C fok között mozoghat attól függően, északi vagy déli részen vagyunk. Minél északabbra megyünk, annál több hóval kell számolnunk. A tél a legkiszámíthatatlanabb évszak hatalmas szelekkel, hófúvásokkal. Többnyire minden jégbe borul, sokszor utakat kell lezárni akár napokra-hetekre is. Mikor viszont nyugodt idő van mint a fenti képen, az egyik legszebb látvány lehet a tél kedvelőinek. A városok és falvak fényárban úsznak ilyenkor, a leghangulatosabbak az évben, mikor az ünnepekre készülődik mindenki. A sarki fény vadászok paradicsomának számít a téli hónapokban Izland, mivel naponta alig 3-4 órányi világosság van, a többi 20-21 óra pedig korom sötét. Bárhová megyünk, jól öltözzünk be és kesztyűt mindig vigyünk! 

És egy fontos dologról szeretnék még szót ejteni végül, a szél.
A szelet nagyon vegyük komolyan, főleg ha turizmus céljával utazunk az országba. Rengeteg baleset származik abból, hogy az emberek nem tartják be a figyelmeztetéseket, amik arra utalnak, hogy ne menjünk szirtek és szakadékok közvetlen közelébe egy-egy vagány fotót vagy videót csinálni.
Ezeket a jelzéseket minden esetben komolyan kell venni, ugyanis mikor azt mondom, hogy nagy nagyon erős szél, akkor itt 40-100km/h közötti szélre gondolok. Felföldeken, ahol szinte semmi nem fogja meg a szelet, simán lehet ilyen mértékű szelet tapasztalni, még akár többet is. Ha egy ilyen széllökés elkap valakit egy sziklaszirten, annak esélye sem lesz arra, hogy megkapaszkodjon! És a semmiből jövő széllökések nem ritkák ilyen helyeken.
Egy másik rövid történetet szeretnék elmondani itt.
Az első komoly szél amit megtapasztaltam életemben, Reykjavikban ért valamikor tavaly januárban. Éppen a belváros egyik fő utcáján tartottam a Harpa felé. Ahogy haladtam az úton, szemben látni lehetett a tengert és az Esja hegyet, azaz semmi nem volt ami takarjon. A szél iszonyatos erővel fújt a tenger felől, de olyannal, hogy akkoriban 125 kg voltam, és én alig tudtam menni szó szerint, előre kellett hajolnom. Mellettem voltak kisebb és könnyebb embereknek is, ők háttal próbálkoztak haladni az úton. Egy pár perc múlva olyan fárasztó lett a haladás még számomra is, hogy be kellett húzódnom a Sky Restaurant & Bar bejáratához, mert nem bírtam haladni. Itt vártam jó pár percet míg csendesedett az idő.
És egy apró tanács a végére, az esernyőt felejtsük el! Több balesetet okozunk vele, mint amennyi hasznunk válik belőle. Abszolút nem szokás itt.


Összegezve mindig legyünk figyelmesek az időre, a www.vedur.is weboldal tökéletes előrejelzéseket tud adni nekünk. Legyünk figyelemmel a környezet változásaira, és mindig öltözzünk rétegesen! Ez utóbbi nagyon fontos. Inkább legyen nálunk több ruha mint kevesebb.

 

G

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandiimpulzusokk.blog.hu/api/trackback/id/tr2315638412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása