Barangolások és kalandozások a vikingek földjén

The Saga of a Hun

The Saga of a Hun

Az izlandi nyelv

2018. január 24. - morgergo

A következőkben Izland nyelvezetére fogok kitérni.

Eredetét tekintve az izlandi egy nyugat skandináv csoportba tartozó, észak germán ághoz tartozó nyelv. A szigetország első lakosai a 8.-9. század körül Norvégiából kalandozó nép volt, a vikingek. Mivel mondhatni elszigetelt szigetről beszélünk, jellege sajátos változásokon ment át és körülbelül a 20. századig nem igazán volt kitéve külső hatásoknak.

A nyelvet körülbelül alig 300.000 ember beszéli. Fonetikus nyelv, mely legközelebbi kapcsolatban a feröeri nyelvvel és a norvéggal áll, és az ónorvégból is rengeteget megőrzött. Mivel az izlandi a leghasonlóbb nyelv az óészakihoz, ami kevés változáson ment keresztül,ezért a mai napig képesek minimális segítség mellett elolvasni az ezen a nyelven íródott 10-13. századi sagákat, történeteket. Az izlandi nyelv napját Jónas Hallgrímsson 19. századi költő születésnapján ünneplik november 16.-án.

 

icelandic_abc.png

 

32 betűt tartalmazó ABC-je van, írásrendszere nem tér el az európaitól. Az izlandi nem használ tegeződést sem magázódást, erre használatos mindenkit þú-ként (te) szólítunk meg benne, a névszókat és a mellékneveket egyes- és többesszámban négy esetben ragozzák. Ha az egyes számú ragozásban mind a négy esetnél mássalhangzóra végződik a ragozott alak, akkor gyenge ragozású főnevekről beszélünk, ha van benne magánhangzós végződés is, erős ragozású főnevekről. Melléknevek esetén is találkozhatunk gyenge és erős ragozással.

Az izlandiban három igeidő van: jelen, múlt és jövő. A múltidő esetében van régmúlt, folyamatos és befejezett múlt.

Nagyon tömören ennyit el lehet mondani a nyelvezetéről ,természetesen kiejtésének és nyelvtanjának megtanulásához bele kell mélyednünk a témába. Megközelítőleg 1100 óra tanulás szükséges elsajátításához, ami miatt az ötből  a 4. kategóriába sorolják nehézségi szempontból, mely megegyezik a magyar nyelv nehézségi szintjével. Rendkívül egyedi nyelvezete és kiejtése még a gyakorlottabb nyelvtanulókat is meglepheti, tanulásától viszont ne féljünk!

Sok sikert!

 

G

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandiimpulzusokk.blog.hu/api/trackback/id/tr7113600331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyperle 2020.04.25. 11:38:17

Szuper, hogy írtál rövid összefoglalót a nyelvről, de lenne egy-két megjegyzésem, hogy ne legyen félrevezető/hibás a bejegyzés:
- az "írásrendszere nem tér el az európaitól" rész helyesen úgy hangozhatna például, hogy "írásrendszere a latin ábécétől csak néhány különleges betűben tér el",
- "névszókat és mellékneveket" - itt nem kell a "melléknév", mivel az is névszó,
- az erős-gyenge ragozású főnevekről írt rész nem stimmel, épp a magánhangzóra végződő főnevek tipikusan gyengék, viszont mindenképp oda kéne írni, hogy a főnevek egyes számú, határozatlan alakjairól beszélünk,
- az 1100 óra/4. nehézségi kategória nagyon ingoványos talaj (kinek annyi idő? mihez képest? milyen előzetes nyelvtudása van? mi az anyanyelve? stb.), tényként semmiképp nem kezelendő.

Üdv:
egy izlanditanár =)

morgergo · http://izlandiimpulzusokk.blog.hu/ 2020.05.13. 22:53:19

@skyperle: Üdv! Köszönöm szépen az építő jellegű kommentelést, igyekszem javítani a hibákat! :)
süti beállítások módosítása