Barangolások és kalandozások a vikingek földjén

The Saga of a Hun

The Saga of a Hun

Aurora Borealis , Aurora Australis

az a bizonyos sarki fény.

2018. január 22. - morgergo

Bemutatkozó bejegyzésem egyikében szót ejtettem arról hogy a sarki fény ( más néven Aurora borealis (észak) vagy Aurora Australis (dél) ) miatt szerettem volna elsősorban kilátogatni Izlandra.

Kicsit tudományosabb megközelítésből a sarki fény nem más, mint a légkörbe belépett töltött részecskék által megfigyelhető fényjelenség. Akkor jön létre ha a napból kiáramló töltött részecskék kapcsolatba lépnek a Föld mágneses légkörével.

how-the-auroras-from.pngforrás : informationin.com

A XX. század fordulóján Kristian Birkeland norvég fizikus írta le a fényjelenség és a napfoltok közötti kapcsolatot. Minél nagyobb a napszél, annál nagyobb a valószínűsége annak hogy sarki fényt tapasztalhatunk.
Leggyakrabban az északi és a déli 60-75°-os szélességek környékén láthatjuk, viszont erős napaktivitás idején messzebbről is. Színe az atom vagy molekula színétől függ, oxigéntől és nitrogéntől függően lehet piros, lila, narancssárga és ciklámen zöld, ezek keverékei. Magasságukat tekintve megközelítőleg 80-1000 kilométer között figyelhető meg, azonban leggyakrabban 100-400 kilométer körüli magasságban csípik el.

5 ismert formáját csoportosíthatjuk :

  • folt-forma: kisméretű fényjelenségek
  • ív-forma: enyhén görbülő szalagok
  • sáv-forma: csomós vagy ráncos alakúak
  • sugár-forma: egyenes fénynyalábok, amelyek a Föld mágneses erővonalait követik
  • fátyol-forma: diffúz, nagy kiterjedésű fénylések

 

aurora_shapes.jpgforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sarki_f%C3%A9ny#/media/File:Aurora_shapes.jpg

Megfigyelését tekintve a legkedvezőbb időszakok a szeptember - április intervallumban helyezkednek el, mivel ilyenkor hamarabb sötétedik, ami elengedhetetlen a hosszabb megfigyelés szempontjából. Ilyenkor törekedjünk viszonylag fényszennyezés mentes helyet találni.

Országokat tekintve ahol a legnagyobb esélyünk van a jelenséget meglátni : Izland, Finnország, Svédország, Norvégia, Írország, Anglia , Feröer-szigetek, Oroszország.

Az interneten megtalálhatóak részletes, sarki fény előrejelzéssel, túrákkal kapcsolatos weboldalak.

Aki teheti, ne hagyja ki ezt a lenyűgöző élményt. Személy szerint csendes, havas környezetben képzelem el a megtekintését. Kamerákat, fényképezőket ne hagyjátok otthon, és a türelmeteket sem. A sarki fény feltűnése sosem garantált.

forrás: www.erlendis.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_9972.jpg

Sok sikert és türelmet a megfigyeléshez, én már nagyon várom, hogy személyesen is láthassam élőben.

G

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandiimpulzusokk.blog.hu/api/trackback/id/tr1113595453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása